Tizennegyedik “anonymous” adás

Felsültem adásnévkitalálóként, ezért a mostani, tizennegyedik Hármas Könyvelés lazán anonymous néven fut, pont úgy mint a maszkos fiatalok meg hackerek. Magában a műsorban viszont nem volt semmi tüntetős, elégedetlenkedős, egészen jó könyvekről volt szó.

Híreink voltak

 • Kiosztották a Man Booker díjat: Julian Barnes kapta, akit idén negyedszer jelöltek, és akinek könyvei is jelentek meg magyarul. A díja – az elismerés mellett – holmi 17 millió forint.
 • Elkészült a középangol írnokok listája: meg lehet nézni, hogy melyik irat viseli magán Morganus írnok keze nyomát, és melyiket írta az egyelőre azonosítatlan Kettes Számú Kéz. Hasonlóan menő magyar projekt a történeti magyar korpusz, amivel a deviszontozóknak lehet például parádésan visszavágni.
 • Az ekönyvesboltok legkisebb királyfija, a Kobo is kiadta a maga színes, multimédiás tabletjét, a Voxot. A cég olvasóit korábban a Borders terjesztette, most pedig a WHSmith üzleteiben lehet meglelni.
 • Nem ad több interjút a nyolcvanadik évét taposó John Le Carré. Könyveket viszont még ír, úgyhogy nincs miért aggódni.
 • Zajlik a kampány, hogy a következő, 2013-as lehetőségekor milyen DRM-törési módszert nyilvánítson legálisnak a Library of Congress. Nagyon drukkolunk, hogy az ekönyvek, amúgy fabatkát sem érő védelme is a listán lesz.
 • Film jelent meg Jack Kerouacról is LSD-s haverjairól. A magyarul a Ken Kesey és a Pajkos Kópék címet – tudom, hogy a merry pranksters sem hangzik sokkal jobban – viselő film megosztja a nézőket. Egynek érdekes lehet.

Ezeket olvastuk

 • Gabi eltűnődött afelett, hogy A legszomorúbb kisrobot című könyv, ami nem is igazán mesekönyv, viszont nem is igazán felnőttkönyv, az kinek is szól. Utálni nem utálta, szóval a koravén nyolcévesek megpróbálkozhatnak vele.
 • Jártunk az árnyék Magyarországon is, ahol a keleti blokk sosem omlott össze, és ahol emiatt nagyon furcsa, a “szabványtól” elütő cyberpunk világ alakult ki. Gabi a korábban félbehagyott Hiperballadát folytatta.
 • Balázs Walter Isaacson frissen megjelent Steve Jobs életrajzába rágta bele magát, ami annak ellenére is kevés új meglátást, friss nézőpontot tartalmaz, hogy a szerző hosszú interjúkat készített az Apple nemrégiben elhunyt fejével. A könyvből egyébként készül a magyar kiadás is, heteken belül a boltokba kerül.
 • Richard Kadrey Aloha from Hell-jéről már az előző adásban is lelkesedtem egy kört, mostanra viszont el is olvastam. Kadrey nagyon pörgős első, és a kicsit leülős második Sandman Slim regénye méltó folytatást kapott. Pokolbéli generálisok buknak el, angyalokat tesz helyre a főhős, és remek beszólások hangzanak el.
 • A Kossuth kiadótól – amúgy köszi! – kapott José Rodrigues dos Santos regénnyel már kevésbé voltam elégedett. Bár könyvként remek minőségű, csodás kiadvány, nehezen viseltem, hogy az akciójeleneteket húsz oldalas tudományos előadások szakítják meg. Az európai Dan Brown egyelőre még nem annyira jó, mint az eredeti.

Továbbá: sör!

Azt találtuk ki, hogy decemberben le kéne ülnünk sörözni. Nekünk egyelőre a hetedike, nyolcadika és a tizenkettedike nem jó, de minden más időpont megfelel. Akit érdekel az ötlet – lehet forralt borozás is, nem bánom – az kommentben jelezze, aztán valahogy összehozzuk.

Bájos linkek

6 thoughts on “Tizennegyedik “anonymous” adás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .