Kilencvenharmadik, “fukar” adás

Így a Könyvfesztivál után választhattunk, lehozunk mi is egy Houllebecq interjút, vagy fütyörészve sétálunk tovább, mintha mi sem történt volna. Alapvetően derűs, bohém természetünk, valamint az a tény, hogy esélytelen volt az interjú, a második irányba terelt minket, meg aztán ki ne fütyürészne, ha jól felpakolt könyvekből. Bezzeg a híreinket fél óra alatt kaptuk össze, magyarán álmunkből is felkeltve, mint a szorzótáblát – aminek ügyén szerencsére még sose vert fel senki éjnek évadján, ennyit a hasznosítható oktatásról.

Híreink voltak

 • Tudomány: a NASA segít követni a Voyagereket, így első kézből értesülhetünk, mikor lépik át a Naprendszer határát – és végre tudjuk, hol a határ.
 • Heti WarrenEllis: immár könnyen beágyazható a képregény, példa is van.
 • William Gibson készülő regényéből részletet hallgathatnak meg az erősszívűek, akik majd a gyengéknek kart nyújtanak, és valaki közülük csak begépeli a felolvasást.
 • Print antológia indul Adventure Rocketship néven, SF, zene, egyéb területek direkte geekeknek, akik majd kikényszerítik az e-formátumot – vagy nem.
 • A self-publishing nem csak a kezdők eszköze, valami formálódik, a szabadság tere újrafelosztásra kerül – itt meg is állnék.
 • Április 23-án nem csak a könyv, de a szerzői jog világnapja is volt, igyekeztünk osztályfőnöki óra keretében értelmezni a fogalmat, végül okos megoldások és kisötösök is születtek, valamint egy elsüthető illusztráció:

Drunken Giant Robot - Matt Baran - CC-BY-SA

Fotó: Matt Baran

 • Ha már a könyv valahogy szóba került, két cikket is elővettünk, mindkettő témája a kultúra fogyasztása így vagy úgy. Kicsit kínos érzés, de mi fütyörészünk tovább.
 • Ádám Csernobil évfordulója kapcsán megkérdezett minket erős atomháborús, robbantós könyvekről, ezek közül csak Balázsé kerül a posztba, mert ő egyben a

Mit olvastunk

 • blokkot is elkezdte a Leviathan Wakes regény ismertetésével. Trükkös egy könyv, mert egy név alatt ketten írták, az űroperett hagyományait viszi, de aztán mégis csavar azokon, megvan benne az alkoholista detektív, a military szál, a zombik, ebből hülyeség is kisülhet, de aztán mégse.
 • Ádám madárlátta könyvről, a Fraktálhercegről beszélt, és igen elismerően: az előző részből megismert űrhajó és utasai (Flambeur, Mieli) utazása mellett másik szálon maga a Föld és az Ezeregy éjszaka igaz története él, burjánzik gazdagon, ahogy az egész szöveg. Ádám még egy címet bedobott, A képregény felfedezése a kezdetektől indít, és a következő adásban lesz kibontva igazán.
 • Én Trapitit olvastam, trapitiztem, sőt most is azt teszem, de nem árulom el, mit, csak az biztos, a macska bután néz. Darvasi László gyerekkönyvet is tud írni, ez már kétségtelen, a DIÁ-n fent van a második könyv is, mesére szomjazóknak javasolt. Anna Porter krimije már kevésbé, ellenben nagyszerű mozaik a frankfurti vásár kapcsán a kilencvenes évek könyvkiadásáról, az ember utána már nem úgy nézi a Millenáris standjait, legyen valamelyik akár az oroszoké.

Bájos linkek

3 thoughts on “Kilencvenharmadik, “fukar” adás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .