Hetvennyolcadik, “gramofon” adás

Szombat reggeli karcoslemez-hang, nem Karádi Katalin, nem Szomorú vasárnap, hanem ez most a Hármas könyvelés, A oldal, fél óra múlva tessék fordítani.

Hírenk voltak

 • Ian Watson és Andy West ingyenkönyve az SFmag ajánlásával. Ti elolvasátok a grátiszt?
 • Patricia Cornwell perlekedik, a sikersorozat mögött felrémlik az intrikus képe, az legalább kiderül a cikkből, mire fussa a bestsellerekből.
 • Alapos riport a nagyszerű magyar képregényrajzolóval, tessék, van cikk, ahol minden kommentelő örül.
 • Szóba kerültek az örök toplistás könyvek újraértékelései, most éppen Card apropóján, de csak mert hirtelenjében más nem jutott eszünkbe.
 • Január 22-e a magyar kultúra napja, engedjük beszüremleni életünkbe ezt az ünnepet, vannak ígéretes programok, mi például magyar irodalmat olvasunk aznap, sőt kiposztoljuk a Facebook oldalunkra is.
 • Megint jó hírek Scalzitól(ról), közhírré tette a Redshirts eladási adatait. lehet mazsolázni, hogy is megy ez.
 • És valami átütő: ropog a hó, recseg a bőrkabát – Coelho lő. What has been seen cannot be unseen. De nem is baj, én megyek újra megnézni. Instant Coelho idegenerált bölcsessége: Az 5000. lájkoló illékony másnapossága szívreható beteljesülést ígér. Mit mondhatnánk: lájkoljatok, igyatok.

Mit olvastunk

 • Balázs libabőrösen izgalmas könyvekkel állt elő, a The Coma címének megfelelően egy kómába esett hőst követ, ahogy az megpróbálja egyben tartani így is életét, David Levithan pedig A-ról ír, aki minden nap más 16 éves testében ébredve próbál saját történetet is élni, míg az olvasónak számos jut. Van hozzá bónusz novella és Kindle Single is.
 • Én belekukkantottam A szürke ötven árnyalatába, és végül az nyugtatott meg, hogy sikerült egyedi címkéjét a magam számára megtalálnom. Jutott irodalom is, a legjobb fajtából. Mitchell Felhőatlasza olyan six pack, amin újra meg újra elkóborolna a tekintet. Viccen kívül, nagyszerű regény, bármikor innék egy fröccsöt Timothy Cavendish társaságában.
 • Ádám bestsellert akart olvasni, de hiába a kamaszdacos csakazértis, mert a Gone Girl esetében horogra akadt, és kénytelen volt bestsellert olvasni, amíg csak tartott a könyv. Ezen felül Hawkeye első hat képregényét ajánlotta, amikor a hős lő (se hó, se bőrkabát), de a szorgos hétköznapokat sem veti meg, vigyázat, spoiler az adásban!

Bájos linkek

25 thoughts on “Hetvennyolcadik, “gramofon” adás

 1. 1. régi mániám, de engem nem lehet meggyőzni, hogy a kritika és a vélemény között olyan éles határ lenne. a kritikában több az idegen szó. erről beszéltem az sfmeetupon is :).2. tavaly, vagy tavalyelőtt olvastam a végjátékot, és nekem ütött. vannak persze gyengébb vonalak benne, lásd: http://xkcd.com/635/3. a a kurva 50 árnyalat előbb-utóbb mindenhová bekúszik. feleségem társadalmi nyomásra (a többi kismama) bele akar olvasni, hiába tiltakozom.nagyon jó kis adás volt.

 2. Naszóval.Nem értettem, miért kell ekézni Coelho sporttársat. Nem oszt eszet, nem vált világot, egyszerűen csinál valamit, amit szeret. Vagy azért mert valaki író lett mást már nem is csinálhat? Pl. nem hordhat vicces ruhát vicces séróval? A cink kommentjei meg nettó szánalmasok. Hozzáteszem, tök jól csinálja, longbow-val nem triviális ilyen pontosan lőni kesztyűben. Én meg irigykedem, mert momentán négy méterről vagyok kénytelen lövöldözni a pocsék idő okán. A vicces az lenne, egy ilyen videóban, ha ti csinálnátok utána 😉 Én be is neveznék egy ilyenre, egye fene, használhatjátok az íjamat hozzá.Vagy ha komolyan gondoljátok, hozok nektek pár íjászkönyvet, ezt még én is papíron fogyasztom, képbe rázzátok magatokat, és akkor tessék Coelho bácsi íjásztechnikáit kritizálni. Mert ez így karcsú volt.http://www.youtube.com/watch?v=4nlCyORCO90

 3. Hordhat ciki ruhát, annak teljes tudatában, hogy ezért a kevéssé csipkés lelkű emberek, mint mink, ki fogják röhögni.Maga Tell VIlmos is hülyén nézne ki, ha a gazos kertben, motoros jakóban játszaná a zen mestert. A performansz darabjai egyszerűen nem illenek össze. Készséggel elfogadom, hogy amúgy az öreg jól lő, de a videón ettől még nevetséges.

 4. Nem nem. Nevetségesnek találod, mert fogalmad sincs, hogy mit miért csinált. Ezzel az erővel nevetséges egy műtősfiú, a hülye hacukájában, meg hogy olyan biciklikerekű ággyal rodeózik. Egészen addig vicces, ameddig ott nem fekszel az ágyon (vagy te is műtőben nem kezdesz dolgozni).És ez a baj, hogy véleményformálóként hangot adsz egy véleménynek, ami – szemben a könyvekről vallott nézeteiddel – nyomokban sincs megalapozva, ellenben jó negatív.Visszatérve a performanszhoz, mint rutinos íjász, azt kell mondjam, minden a helyén volt benne. Mint rutintalan íjász, szerinted mit kellett volna másképp csinálna benne, hogy ne találd nevetségesnek? Öltözött volna fülig terepszínűbe, vagy kaftánba? Esetleg gereblyézte volna föl a hátsókertjét? Akkor meg mit modtatok volna?Az az érzésem, hogy bármit csinált volna az öreg, ami nem írás és vagy dedikálás, akkor is kapott volna egy pikírt megjegyzést. Dobott egy három pontos kosarat? Ment egy kört gördeszkával? Á, de gáz, tök ciki, szánalom. Nem? Öreg kutya ne tanuljon új kunsztokat. Én ezt érzem ki a kommentekből.Egyszer gyertek el hozzánk, megmutaton én milyen szerkóban lövök. Kábé a legócskább, ami a kezembe kerül, csak legyen kényelmes, és ne akadjon bele az íj. Aztán lehet röhögni 😉

 5. Szeretném jelezni, hogy írtam én is kommentet, a send gombot nyomtam meg, akkor úgy tűnt, megjelenik, de most nem látom. A Posterous elrekkentette.

 6. Na, az előző megmaradt, akkor nagyjából újra leírom, amit korábban is. ,)Szóval nem azért nevettem Coelhon, mert azt csinálja a videón, amit, hanem azért, amiért azt az általam ismert kevés szövegét sem kedvelem: modorosnak, pozőrnek találom. Nem a tevékenység vicces, hanem amit hozzákörít, valami láthatatlan közönséget érzek, amit maga köré teremt.

 7. A posterous tarkón lesz verve, nekem is elsikkasztotta egy kommentem.Röviden: nem, az írók nem csak írhatnak. A jó Neal Stephenson például halál komoly fejjel tud marhaságokat csinálni internetes videókban úgy, hogy az ember nem rajta, hanem vele nevet. Itt például Fruit Nindzsázik: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ejr3dnz2nfE A másik fele: pont annyi jogosítványunk van rosszul öltözött íjászokat kiröhögni, mint könyvekről megmondani a tutit. Ami van az attól van, hogy elfogadják, amit mondunk.

 8. Na. A különbség ott van, hogy könyvtémában mindenkinek van kontextusa, és tudja valamihez mérni a mondandótokat, kalibrálni a hitelességeteket. Az íjász-témára meg nem igaz, ellenben működik egyfajta projekció, hogyha a “könyvekről tudsz okosan szólni, akkor biztos az íjásztémában is mérvadó vagy”. Pedig nem. Ezért szóltam közbe, és védtem meg az öreget, hogy tök tuti amit csinál, ellenben nem vicces. Bizarr, legfeljebb, szerintem a bőrjakó kényelmetlen. Én pl. azért nem lövöldözök kint a hidegben, mert a sál zavar az oldás közben. És biztos sokkal jobban mutatnék egy ilyen videón, ahogy pizsamában és ülve lövök egy hetvenfontossal 😛

 9. Ja és Coelhot ér ekézni a könyvei miatt, szubjektíve persze, mert ott alapvetően meg lehet mindenkinek a vonatkozási rendszere, és eldöntheti, hogy bejön neki, vagy sem.

 10. Itt jegyezném meg, hogy a pont ebben az adásban emlegetett Hawkeye képregényben egy teljes szám szól arról, hogy elkeverednek a spéci nyílvesszők. 🙂

 11. Épp ez a bájos, hogy a valóságot nevetségesnek, a vizuális fikciót meg dicsérendőnek sikerült értékelni 🙂 . Azt a képregényt megnézném alkalomadtán, ha már így elíjasultunk 😀

 12. Valósááágot? Azt a videót valaki rögzítette, megvágta, felrakta az internetre és nem úgy tűnt, mintha Paolo bácsi tiltakozott volna a paparazzi láttán. _Minden_ üzenet, minden PR. 🙂

 13. Csak azért nem írok kommentet, mert nem igaz, hogy a Coelho-s posztra kapjuk a legtöbbet.(A francba, mégis írtam. De hogy tartalom is legyen: kritika vs. vélemény nagyon jó téma, elgondolkodtató. A Hiperkockára meg le is csaptam, tipikusan az a cím, ami magától nem kellene. köszi hát a tippet. ,)

 14. Nincs mit. Ha a Szellemírókat még nem olvastad akkor azt is tedd fel valahova a listádra! Nekem jobban tetszett mint a Felhőatlasz (igaz az volt az első Mitchell könyvem, akkor még elvárások nélkül).Nem úgy volt, hogy lesz valami gyűjtemény a regényekről és hogy melyik adásban említettétek? Vagy ezt csak képzeltem? Például a Szellemírókra úgy emlékzetem mint amiről már szó esett korábban, de ebben az adásban meg se említettétek a Felhőatlasz kapcsán és ez elbizonytalanított.

 15. A Szellemírók rögtön felkerült a listára, amint a Felhőatlaszba belemerültem. ,) Szerintem nem volt még róla szó.Van adatbázis, csak idő lett hirtelen kevés, így gatyába kell majd rázni.

 16. Köszömöm a listát! Még pár tucat adással ezelőtt felmerült bennem, hogy gép mellett kéne hallgatnom a “műsort” és közben összeállítani egy linklistát miden említett (nem csak ajánlott) könyvről amit megoszthatnék a többiekkel. Persze időm semmi, hallgatni is csak vezetés közben szoktam.

 17. Főzés meg mosogatás közben – de erről szerintem már beszéltem a 3k-ban – jó még podcastot hallgatni. A remek NYT Book Review egy része az pont fél vasárnap délelőtti konyhai melónyi. Már csak egy másik félórás dolgot kell mellé lőnöm.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .