Ezeket javasoltuk karácsonyra

Ígéretemnek megfelelően – divatos késéssel – itt vannak a karácsonyi könyvajánlók egy posztban. Mondhatnánk azt is, hogy ezek 2012 ajánlott könyvei, de valójában a többségük nem 2012-es. Ellenben olyan emberek ajánlották őket, akiknek csont nélkül elhisszük, hogy jók. Ez is valami. – Á

Frissítés: lapzárta után vette észre Gabi, hogy Pikszi kimaradt a listából. Forró könnyek között pótoltam! – Á

Baráth “Pikszi” Kati

Aki a saját szemével szeret íróhírességek pizsamája alá pislantani, és nem kizárólag a szívszottyantó szerelem okán, az vágja szatyorba az egyik naplókötetet Móricztól (már kettőt is kiadtak igen alapos jegyzetapparátussal), mert akkor egyszerre kap egy erősen átlihegett budoárbeszámolót és egy Móricz-paródiát (kinyitottam, és: “Olyan gyönge voltam, mint egy őrült.”)

Aki inkább más szemével kukkolna, de nem mindegy, kié a kölcsönszem, az bökjön az íróbiográfiák nagyasszonya, Claire Tomalin magyarul frissen megjelent Dickens-életrajzára, kivéve persze, ha nem akarja tudni, miről szól Ralph Fiennes következő rendezése (a szeretőről, nyilván!), ami amúgy Tomalin egy korábbi Dickens-esettanulmányára épül (The Invisible Woman). Súlyos kötet, könnyen fogyasztható szöveggel.

Mi a közös a mai európai politikusokban? Hát “hogy semmiféle lelkesedést nem tudnak kiváltani választóikból.” Ezt a 2010-ben elhunyt Tony Judt (különben történész) állapítja meg Balsors ül e tájon című zsebkönyvnyi esszéjében, amiben a 21. század állampolgárainak írt arról (még véletlenül se lánglelkű próféta módján), miért volna érdemes újra közösségben és társadalmi igazságosságban gondolkodni, illetve ezekért vért, verítéket és könnyeket hullatni.

Komavary

Steve Himmer: The Bee-Loud Glade Ha akarjuk posztapokaliptikus scifi, de ebből mi is csak annyit látunk, amennyi eljut főhősünkhöz, aki otthagyja az irodai asztalt, beáll főállású remetének, és úgy marad. Ha nem zavar a belső monológ – merthogy némaságot fogadott főszereplőnknek csak ez jut, akkor ajánlom a Iambik hangoskönyv-változatát.

Adam Marek: The Stone Thrower Még a tematikus antológiák között is nehéz olyan koncentrált válogatásokat találni, mint Adam Marek várva-várt második novellásköte. Ezerszínű írások a hétköznapitól az abszurdig, a fantasytól a scifiig, mégis ugyanarról szólnak: a szülő aggódásáról a gyerekért. Nem csak szülőknek.

Alex Steffen: Carbon Zero Tavaly márciusban még csak háromhónapos munkának tűnt, mégis csak most jelent meg Alex “Wordchanging” Steffen könyve a Carbon Zero (szépen magyarul Karbon zéró). Világjobbítás, futurizmus, technooptimizmus helyett technoremény, melyről pár éven belül kiderül, hogy útmutató volt-e a jövőhöz, vagy csak utópia. (Januártól szerintem ekönyvként is ingyenes, addig meg részletekben lehet elovasni a gristen.)

Sir David Attenborough: Life on Air Az adásban Ádám már dicsérte, ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy a hangoskönyvváltozatot a szerző felolvasásában élvezhetjük. A szerző felolvasásában. Viszont több, mint húsz óra, úgyhogy csak nagyon hosszú műszakhoz ajánlott, vagy iktassunk be két-három rövidebb könyvet pihenésképpen. Akinek pedig csak egy órája van.

Szeifert Natália: Láz Nem tudom, milyenek a nők. Mármint hogy milyen nőnek lenni. Szeifert Natália Láza mégis elhitette, hogy egy kicsit mégis tudom. Ebben nagy segítség volt cippo hangja. Ráadásul az e- és a hangoskönyv ingyen van (azért ne feledjük, ott a Donate gomb), utolsó utáni pillanatban akár sms-ben is ajándékozható.

Juhász Viktor

Ben Aaronovitch: Rivers of London, az utóbbi évek egyik legkellemesebb felfedezése. Peter Grant közrendőr váratlanul bekerül a Scotland Yard addig egyetlen főt számláló mágikus ügyosztályára, ahol Nightingale felügyelő vezetése alatt egyszerre mindennapi és természetfeletti esetekben kell nyomoznia. Szerethető főhős, könnyed, ötletes sztori, ízig-vérig brit hangulat, egyúttal kapudrog is a Londonban játszódó rendőrös-mágikus regényekhez (kezdve a lazán kapcsolódó következő két résszel).

Mike Carey-Peter Gross: The Unwritten 1 – Tommy Taylor and the Bogus Identity Csalok, mert ezt már évekkel korábban máshol is ajánlottam, de mivel ez a képregénysorozat pár hónapja jutott el a hatodik kötetéig és egyre jobb lesz, muszáj felhívnom még egyszer a figyelmet az első részre. Mike Carey a Harry Potter-jelenségből kiindulva (és nem plagizálva) alkotott meg egy nagyon ötletes univerzumot, ahol a történetek hatalmával játszik, hogy szépirodalmat, fantasztikumot és történelmi tényeket mixeljen egy nagyon izgalmas meta-sztorivá. Olvasni szerető embereknek különösen ajánlott.

Carlos Ruiz Zafón: A szél neve 1945 egyik ködös hajnalán egy özvegy könyvkereskedő kézen fogja kisfiát és magával viszi az Elfeledett Könyvek Temetőjébe. Ezzel indul a spanyol szerző nálunk is kapható műve, aminek igazából nem szabadna működnie, és mégis. Sikeresen egyensúlyozik a nagyon drámai rémtörténetek, krimik és a kamaszregények között, de persze semmi sem biztos egy könyvekről szóló könyvben, ami nagyrészt mások által elmesélt történetekből áll össze.

Pável

Az aránylag friss megjelenésekből válogattam, hogy biztos legyen még belőlük a boltokban, no meg a fa alá, és persze azokból, amelyek nálam kiérdemelték az öt csillagot a molyon. Vagy mert cukik (nem szégyen az), vagy mert szenzációsan jók, vagy annak ígérkeznek:

Lane Smith: Ez egy könyv

Majom és szamár ismerkednek a Könyvvel.
“Kell hozzá jelszó?
Nem”
Amíg pl. a szamárfülezés titkos-jóleső érzését csak utánozhatja, de nem helyettesítheti holmi html kód, meg csipogó, olvasólámpás e-book readerek, addig él a papírkönyv és lesz miért csimotának lenni. Mondjuk ez megint épp egy olyan gyerekkönyv, amit sosem látnak majd a picik, mert nem fognak hozzáférni a sok felnőtt miatt… 🙂
“Hogy görgetsz rajta?”
Szupercuki képeskönyv a világ nyugati, „fejlett”, de talán már nem boldogabbik fertályáról és -ra.
“Kell hozzá jelszó?”
Talán mégis, kettő is: kíváncsiság és fantázia.

Romain Gary: A virradat ígérete

Hát ez valami csodálatos. A memoár műfaj egyik leggyönyörűbbje. Az anyai zsarnokságtól a felnőtt fejjel árvaságig, az Előttem az élet írójától (Émile Ajar álneven), akinek nem lenne összekötve fejben a dolog.
Ne ijedjünk meg a zsarnok szótól, hiszen minden tökéletes anya egy zsarnok: normális férfit csak tökéletlen anyák nevelnek fel – hagyják magukra idejében. Amilyen viharvert élete volt, olyan szelíd humorral és iróniával tekint vissza.

És végül egy, amelyet még nem ismerek, de merem ajánlani, egyik kedvenc történészemtől:

Ungváry Krisztián: A Horthy-rendszer mérlege. Diszkrimináció, szociálpolitika és antiszemitizmus Magyarországon

Mert nem lerágott csont ez a korszak (sőt egyre több újat mondanak róla, pl. Kovács M. Mária: Törvénytől sújtva), és a bár nem tartozom a visszatérésével riogatók közé, nem kicsit tanulságos korrajz, ráadásul a hazai történetírásban eddig eléggé ismeretlen szemszögből. Nem csak töribuziknak! (Itt egy méltatás.)
Mondjuk a karácsonyfa alatt kb. úgy mutat, mint egy véres háborús regény, szinte rettegve húzódnak el mellőle a csokidíszek.

Ktamás

  1. Férfiaknak John Scalzi Old Man’s War (magyarul Vének Háborúja) kvadrológiáját, amelynek jövőjében a nyugdíjasok társadalmi szolgálatként — és egy új élet reményeként — 75 évesen beállhatnak katonának, kapnak egy felturbózott, fiatal új testet, és már lőhetik is az ellent. Scalzi remekül ír, már az első oldalon beszippantja az embert, és a remek sztori mellé kapunk mégjobb karaktereket is. A sorozat angolul már befejeződött, magyarul most jövőre jön ki a második rész, a Ghost Brigades (Szellemhadtest).

  2. A póker iránt érdeklődőknek és/vagy rajongóknak Victoria Coren ezen játékra fókuszáló memoárját, a For Richer, For Poorer…-t; végigkövethetjük a karrierjét az első játéktól a legnagyobb versenyekig, valamint a játék újkori történelmének is egy részét, a sztárok megjelenését, az internetes póker felemelkedését, egy remekül megírt sztoriban.

  3. A nagymamának pedig Baráth Kati regényei közül válogassunk: A Fekete Zongora az enyémnek legalábbis borzasztóan tetszett, és karácsonyra megkapja a következőt is a sorozatból.

Kun Gabi of Rukkola

Caleb Carr két, egyenként félezer oldalas, összefüggő történelmi krimi regényei a 19. századi végi, 20. század eleji Amerikába kalauzolnak. Hihetetlenül precízen megmunkált művek, izgalmas történettel, remek karakterekkel és kiváló korrajzzal. Mindkettő hosszú, nehéz, de lebilincselő olvasmány.

Roald Dahl hírhedt Meghökkentő meséinél csak egy valami volt elképesztőbb: az író saját élete. A szerző a tőle megszokott közvetlen stílusában mesél a saját, kalanddal és megpróbáltatással teli életéről. Néhol drámai, máskor nagyon vicces és szórakoztató, kihagyhatatlan!

Mesés kalandregény, fantasy, az utóbbi idők egyik legjobb, hiánypótló ifjúsági könyve. Tündérek, hercegek, hercegnők, varázslók és manók, a Balaton elfeledett mítoszai. Igazi szeretnivaló, bájos könyv, nem véletlen lett Az Év Gyermekkönyve 2011-ben.

Mrs. Capote

Az elmúlt hónapok nagy szerelme volt Romain Garytól A virradat ígérete, amit ajánlanék mindazoknak, akiket
már kergetett őrületbe a saját anyjuk,
de azoknak is,
akiket még sosem,
meg persze azoknak,
akiknek vannak már gyerekeik,
vagy legalább nagyratörő álmaik.
Akik kíváncsiak arra, hogy
a fikcióból hogyan lesz valóság,
majd a valóságból Gary kezei alatt valódi, hamisítatlan fikció.
És persze ajánlom azoknak is,
akik kiskorukban mindig is hős pilóták
meg híres írók akartak lenni (vö. vadakat terelő juhász)
(és titokban még most sem tettek le erről a tervükről).

A hardcore töri kedvelőinek ajánlanám Müller Rolf Politikai rendőrség a Rákosi-korszakban című kötetét, ami az angyalnál lehet, hogy kiveri a biztosítékot, de azoknak, akik érdeklődnek a távoli közelmúlt történelme iránt (és azoknak a fiatalkáknak is, akik egyelőre semmit sem tudnak róla) egy csomó érdekes és gyakran mellbevágó adattal szolgálhat a kötet. A gyakori A tanú-áthallásokról már nem is beszélve.

A skandináv tömbből kiemelkedik a hármas számú versenyző, Linn Ullmann Szemem fénye című friss kötete, ami se nem krimi, se nem dráma, se nem kifacsart love story, hanem mindez együtt, teljességgel bekategorizálhatatlan, így azután az enyhén depresszív, de korántsem tucatregények kedvelői közül mindenkinek jó szívvel ajánlható.

Picidzé

Apaként az elején kezdem: Kisgyerekeknek friss kiadású Boribon-történeteket ajánlanék Marék Veronikától. Róla közel egy éve jelent meg egy hosszabb cikk a Könyves Magazinban Miklya Annától, aki maga is író, Eső című regénye remek ajándék lehet bárkinek, aki épp várandós anyuka, vagy volt már az, vagy élt együtt eggyel.

Beszűkült mérnök barátainknak Malcolm Gladwell, vagy Dan Ariely könyveit ajándékozhatjuk, hogy kicsit elmélyedjenek a szociálpszichológiában, polihisztor ismerőseinknek pedig Bill Bryson elképesztően gazdag – és részben már magyarul is elérhető – életművéből válogathatunk. Figyeljünk, hogy átadáskor ne mondjunk olyanokat, hogy „Művelőggyé paraszt!”

Gyermeklelkűek számára a karácsonyi mesét az Ad Astrától a Marija Morevna és a Halhatatlan adhatja meg, a kiábrándultaknak pedig a Typotexnél kijött Plinius szerint a világ biztosíthatja az áhított melankóliát a maja világvégéig.

Lobo

Lane Smith: Ez egy könyv Ez a képeskönyv kb. 6-110 évesig ajánlható mindenkinek. S persze arról szól képekben főleg meg kevés, de jópofa szöveggel, hogy miért is marad majd meg a lapozás élménye annak ellenére, hogy egy könyv nem tud csiripelni. Még az angol változatról írtam: de magyarul is ugyanolyan klassz.

Ifjúsági: Scott Westerfeld: Leviatán Megint egy könyv, ami az egész családot le tudja kötni. Izgalmas ifjúsági kalandregény (felnőttekben is nosztalgiát ébreszt pl. a Delfin könyvek után) és papírverzióban igazán szemet gyönyörködtető is.

Szépirodalom: Ljudmila Ulickaja: A mi Urunk népe Ulickaja rövid prózáiban talán még jobb, mint a regényeiben.

Szórakoztató irodalom: Alice Hoffmann: Galambok őrzői Hoffmann a mágikus-realizmust űzi szokatlan női szereplőkkel és nagyon tud hangulatot teremteni. Igazán termékeny írónő, de itthon még kevés regénye jelent meg.

Angelday

Brunello di Montalcino: Understanding and Appreciating One of Italy’s Greatest Wines Csak bor buziknak ajánlom, elég mély és szakmai, olyan, mint szoftverfejlesztésben egy szakkönyv az agilis módszertanról.

Learn HTML & CSS – how to design and build web sites Sokáig kerestem valami könyvet, ha valaki belefogna a webfejlesztésbe, honnan érdemes indulni. Aki rutinos gépnyomó, annak egy este alatt megy és jól összefoglalja az alapokat. Sajnos nincs ebook formában, viszont nagyon szépen tördelt könyv.

Gault&Millau étteremkalauz 2012 Magyarországon szerintem ez alapján érdemes éttermet választani, a legátfogóbb kalauz. Van szerencsém személyesen ismerni a főszerkesztőt, Molnár Tamást, nála nagyobb őrült nincs a világon. Nagyon jók a szövegek is, ha éttermem lenne, és írnának róla, minden betű tökön szúrna, mellkasba rúgna, a szívemig hatolna.

Cippo

Szóval.

  1. gyerekszívűeknek: Kukorelly Endre Samunadrág. Bár a Kukorellynek nincs nagy, vörös és elálló füle. Igaz, nekem nem is tetszik a nagy, vörös és elálló fül. A kötet meg olyan, mint a Samu nadrágja. Vagy összement, mint.

  2. férfiaknak: Cserna-Szabó András Puszibolt. Szabad a csók, szabad a szerelem. Mer’ nem az a legény, aki adja, hanem aki állja.

  3. nőknek: Kőrösi Zoltán Milyen egy női mell? Egy női mell, az olyan, hogy mindegyre csak ki akar buggyanni a szegycsont mögül a forró szíve a nőnek az ilyen Kőrösi-félékbe való beleszerelmesedése okán, és ez a buggyanása neki – márhogy a szívnek, ugye –, na ez okozza a kebleknek azt a duplaívű halmozódását a frontális struktúrán. Hát ilyen.

Kleinheincz Csilla

Catherynne M. Valente: The Girl Who Circumnavigated Fairyland in a Ship of Her Own Making (A lány, aki körbehajózta Tündérföldet) – Ugyan a könyv magyarul majd csak jövőre lesz olvasható, az idei év egyik legcsodálatosabb könyvélménye volt olvasóként, fordítóként egyaránt: egy csipet Tündérföld, egy marék költészet, egy töretnyi varázslat és egy fuvallatnyi sötét bizarrság olyan semmihez nem hasonlítható édes-keserű tortába sütve, amilyet csak Valente tud. Ezt éppúgy mindenkinek el kell olvasnia, mint A Végtelen Történetet.

Murakami Haruki: 1Q84 – Két nem mindennapi szerelmes szürreális bukdácsolása a Nyúl üregében, nem csak megszállott Murakami-rajongóknak.

Karin Tidbeck: Jagannath – Az év fantasztikus novelláskötete. Skandináv sötétség és meg nem alkuvó fantázia, egyelőre csak svédül és angolul.

Dworkyll

Kisebb gyerkőcöknek, elsősorban fiúknak (5-8 év) ajánlom Berg Judit Rumini sorozatát, (saját gyereken tesztelve), kivéve a Rumini Ferrit-szigeten című színdarab-átiratot (rókabőr). Hasonló a célközönsége két Simai Mihály könyvnek, a Zobb, a legcsibészebb robotnak és a Robogunk az észtrabantonnak. Értelmesebb (öniróniára képes) felnőtteknek a Christopher Moore életművet az Agavétól, az utosó kötet, a Prérifarkas blues a szokottnál is mélyebb, de ugyanolyan szórakoztató. Műfordítás közben igazi chick-lit lektűrrel reszeteltem magam: Szukkubuszok férfiembernek nem javasolnám, poszt-tini particsirkéknek mindenképpen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .