256. “ősz van, unnyaunnya” adás

Ha a naptáros órátokra néztek, akkor ez az adás tényleg egy kicsit egy hónappal ezelőtti, de hát zajlik az élet. Lehullanak a levelek, győztes katonáink nem masíroznak Párizs utcáin, meggy helyett dió lesz a fán satöbbi. De vágjunk bele!

Ún. hangulatfestés

Balázs kombinatorikus jellegű krimit hozott, Alex Pavesi The Eight Detective című művét. Van itt kérem novella a regényben, nyomozás a nyomozásban, önreflexió diszperzites vödörrel. Hét nyomozásról ki tudjuk jelenteni nyugodt szívvel, hogy a regényben olvasott könyvben történnek. Na de a szereplők mit derítenek ki közben egymásról. Kaleidoszkóp ez, játék a sztoriban azzal, hogy a krimi egy szabályok közé zárt játék is tud lenni.

Itt történt egy kis visszafogott rowlingozás is.

Gabi a Booker rövid listájáról választott regényt, Brandon Taylor Real Life című könyvét. Filmszerűen megírt meleg coming of age – hogy mondjuk ezt, felnövésregény? – történet egy egyetemi városban. Fiatalok egy csoportjának belső dinamikája, kialakuló hazugságai és félreértései talán a regény témája. Még folyik a gondolkodás, hogy mit is olvasott Gabi.

Emellett belefogott Robin Hobb Látnok-ciklusába is. És ha már belefogott rögtön az első két kötetet maga mögött is tudta, mire eljutottunk az adáshoz. Eszképista fikciót keresett Gabi, amihez Hobb azért keményen bánik a hőseivel, de ha egyszer jó olvasni, akkor jó.

Ádám pedig egyrészt Bosnyák Viktória Tündérboszorkányát próbálta meg elolvasni, ami ifjúsági regény. De úgy ifjúsági, hogy az alsósok számára még tán kedves túlmagyarázásra nagyon hajlamos. Szóval, ha elhangzik a kutyafáját kifejezés, akkor meg leszünk nyugtatva, hogy se kutya, se fa nincs a környéken. Viszont szeretni nem nehéz, plusz ha valaki urbanizmusra akarja kapatni olvasni már tudó gyermekét, akkor az egy sztenderd buszjegy árából rögtön elviheti a könyv helyszínére, a Wekerle telepre is. Azért olcsóbb, mint Roxfort.

A másik könyv pedig David Sax Az analóg bosszúja volt, amiben arról magyaráz a szerző, hogy túl sok mindenbe került számítógép és ezzel túl sok minden távolítódott el tőlünk. A szöveg sajnos nagyon vacakul van fordítva, de lassacskán így is érdemes elolvasni. Egyet érteni nem kötelező vele természetesen.

Bájos linkek

Az egész adás egy csinos mp3-fájlban
A Hármas könyvelés hírcsatornája
ITunes Feed, csillagozz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .