233. jönnek a nadrágok adás

Nadrágok jönnek, a nyár marad. Hát hova lesz akkor a forró kakaós bekuckózás, a strandkönyvek átlényegülése édes téli romantikává, magyalos, norvégmintás pulóveres idillé. (Judy, a csetlő-botló marketingasszisztens váratlanul egy egész szemfelszedő boltot örököl valahol az isten háta mögött, a kissé már homályos emlékű Muriel nénitől. A rövidre tervezett vidéki látogatást meghosszabbítja egy csúnya durrdefekt, megpaprikázza egy pökhendi, villogó szemű autószerelő, és feldúlja egy gyöngyházberakásos ládika, no meg a benne található levelezés és egyéb különös eszközök, amelyek nem csak a jámbor Muriel néni emlékét alakítja át, de Judy tervezett karácsonyát, talán nem is az utolsót.)

Apropó norvégmintás pulóver. Határozottan emlékszem, hogy Ádám ezt a szót használta a macskabölcső mellett, amikor megpróbálta megragadni az olvasott könyve struktúráját. Biztosan segítség a vizuálisabb hallgatóknak, de ami még hasznosabb volt: Ádám nagyszerű történeteket osztott meg Forsyth The Etymologiconjából, volt benne hóhér, királynő és szellentés. Kicsit eltávolodtunk a téli idilltől.

(Ádám fotója)

Balázs könyve egészen rejtélyes, ugyanis attól lesz igazán jó, amiről sajnos nem szabad beszélni, különben elvész az olvasás élménye. (Vagy valami ilyesmi, mert ugye pontosan nem tudhattuk meg.) Mivel Balázs egyrészt áldozatos munkával olvas el néha rossz könyveket, hogy nekünk már ne kelljen, másrészt hasonlóan áldozatosan mondja el adásban, hogy milyen rosszak, simán higgyük el, ha azt állítja, hogy habár nem fogékony a versengő művészeti iskolás tinikkalandjaira, de Susan Choi sztorija (regénye?) több lesz annál, sőt jó lesz.

Az én novellagyűjteményem is kissé nehezen megragadható, mert szívemnek kedves emberek írása miatt vettem elő, és mivel az ő történetük remek benne, így a pozitív kritikát csak finoman adagoltam, hogy megőrízzem az objektivitásom, viszont volt olyan szerencsém, hogy a Hetvenhét (77?) című antológiában igazán finom kis darabok vannak még, legyen hozzá nektek is szerencsétek, nyájas olvasók. Hozzácsaptam még Tatu és Patu könyveit, sok szót nem vesztegetek rá, a linkelt Pisztácia42 blogból loptam ide képeket, tessék.

Bájos linkek

Az egész adás egy csinos mp3-fájlban
A Hármas könyvelés hírcsatornája
ITunes Feed, csillagozz!

1 thought on “233. jönnek a nadrágok adás

  1. Balázs, te olvastál már Jü Huat? Én most végeztem a Tetvérekkel, a Kína tíz szóbannal meg pár hónapja, és nagyon érdekelne, hogy egy picit kínainak mit érnek ez a szövegek/történetek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .