232. nagy farkas adás

Kiosztották az irodalmi Nobel-díjat, és mi meg annyira ezredfordulékonyak voltunk, hogy az egyik díjazottról, Olga Tokarczukról pár héttel korábban beszéltünk is. A másik díjazott kapcsán vannak még viták. Peter Handke értelmiségi támogatója volt a szerb nacionalista Slobodan Milosevicnek, aki egész ügyesen adta el a balos értelmiségnek, hogy ő a nyugati imperializmusnak áll ellen, nem egy szerb sérelmi alapú nacionalizmust épít ki. (Spoiler: azt épített ki.)

Fotó: közkincs / NPS Photo / Tim Rains

Balázs a héten Ryan Holiday Stillness is the Key című könyvét olvasta el, amely világmagyarázat és életfilozófia akar lenni, de csak langyos újraírása az első könyvének. És ezt már egyszer elkövette a The Ego is The Enemy című könyvében is. Viszont Holiday előnyére legyen mondva, hogy a legelső The Obstacle is the Way című könyve viszont ott van fixen a legfontosabb könyvek között Balázsnál. Szóval a hármat lehet, hogy nem éri meg megvenni, de a legelső kötelező olvasmány. Kikérdezzük!

Előtte esett még szó You-Jeong Jeong The Good Son című, a lelket durván megterhelő thrillerjéről, ami lehetőséget ad arra, hogy belessünk egy pszichopata gyilkos gondolataiba. Már ha vágytunk egyáltalán erre.

Gabi gyerekkönyvet hozott, de olyat, amire mi is rákívántunk erősen. Keresztesi József Csücsök, avagy a nagy pudinghajsza című verses meséjében egy kiflicsücsök – valaki megrágta, na – ered Mézespuszedli királylány megmentésére. Vannak benne csúnya és elcseszett sütik, tűnt lovagok, gonosz pudingok.

Viszont lezárva mostanába’
Az Északi Út rendszerint,
Hisz itt hatolt be Tortavárba
A Bűzpofájú Vérpuding.
A nagykapu két tömzsi szárnyát
Már nem csak éjszakára zárják,
Becsuktak ajtót-ablakot,
S erős őrséget is kapott:
A vénséges Puszedli mellett
Ott szolgál most két kőkemény
Mézeskalácshuszár-legény,
Vasvillabajszok, lakli termet:
Keménykötésű őrszemek –
Ha megharapnád, jaj neked!

De volt komoly regény is, amit Gabi annak ellenére sem szpojlerezett el nekem, hogy külön kértem rá. Deborah Levy The Man Who Saw Everything könyve bevisz a bozótba rendesen, de a végére összeáll, hogy a narrátor megbízhatatlan-e vagy a világgal vannak nagy problémák.

Ádám a bonyhádi írónő nevű, de eskü létezik, Kassia St. Claire könyvét olvasta el, ami színekről szól. Tudtátok, hogy a színeknek van kultúrtörténetük, technikatörténetük, hogy színek bukkannak fel és tűnnek fel a történelem során? Hogy egy időben darált múmiából származott a barna vagy hogy a római birodalmi bíbornak halszaga volt? Na az ilyenek miatt érdemes kézbe venni a kötetet, meg mert nagyon szép.

Bájos linkek

Az egész adás egy csinos mp3-fájlban
A Hármas könyvelés hírcsatornája
ITunes Feed, csillagozz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .