201. ír dízel adás

Nem jó idők járnak. Meghalt Harper Lee, meghalt Umberto Eco, és hát hosszú hetek óta minden adás halálhírrel kezdődik. Eco kapcsán arról beszéltünk, hogy ki mit szeretett tőle. Valahogy nem az új könyvek kerültek elő.

A hongkongi elrabolt könyvkiadók esete (ez így olyan, mint egy Sherlock-novella címe) sem válik vidámabbá. Megvan hol vannak, Kínában, és már koholódnak az új vádak is.

A hongkongi filmfesztivált pedig nem adja a kínai tévéaminek amúgy szép és nem hagyományos épülete van – mert egy erős, kritikus film is díjat fog kapni.

Emellett van még baj Egyiptomban és Amerikában is. Utóbbi legalább arra ürügy, hogy iderakjak valamit Molly Crabapple-től, például a tavalyi gázai riportjából:

the-oppressive-architecture-of-the-west-bank-body-image-1440384783-size_1000

A fentiek mellett téma volt még, hogy az ember hogyan dob ki, hogyan ad át (el?) könyvet, amire már nincs szüksége. A tippeket várjuk.

Mit olvastunk?

Ádám vagyok és Harry Potter fancitionnel indítottam: a Roxfortba új IT-s érkezik, az ő naplóját lehet követni a Tumblren. Végre eldől, hogy a varázspálca az erősebb vagy az ember, aki le tudja kapcsolni az egész épületben a wifit. Aztán volt egy Laurie Penny novella – The Killing Jar – arról, hogy a Serial és a Making a Murderer után mi a következő lépés a gyilkosos, true crime-os tévézésben. Végül pedig egyetlen igazzy könyvként volt szó Sarah Jeong The Internet of Garbage című könyvéről, ami netről, zaklatásról és ezt lehetővé tévő tényezőkről szól.

Gabi Kazuo Ishiguro mielőtt-híres-író-lett könyvét olvasta a A lebegő világ művészét, ami alapján megint csak arra jutott, hogy nem véletlenül tartjuk jó írónak Ishigurót. Majd az élményt még lenyomatta a Q-ügyosztály két esetével, amelyek könyvben nem olyan nyomasztók, mint filmben, de azért csak skandináv krimikről beszélünk.

Balázs a Tinderen csajozó szabadbölcsészek nyomába eredt Aziz Ansari és Eric Klinenberg könyvével, a Modern Romance: An Investigationnel. Most izgulhatunk, hogy odaadja-e a könyvet azoknak a kollégáinak, akikre ráismert benne! Ha pedig ennyi kontent még nem elég, itt egy remek vizualizáció, hogy az ácsok óvónőket vesznek feleségül.

Bájos linkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .