151. rum adás

Felütésnek rögtön valami szívfájdító:

3k

Ádám itt telepedett le adást felvenni, előtte napfény, mögötte szél, a fügefák, a Massolit, könyvek, házi répatorta és smoothie, Balázs fotó nélkül panaszkodott a pekingi hongkongi őszre, lehűlt a levegő 29 fokra, na. Magam csak annyit tennék hozá, hogy az ablakunkból, ha kicsavarom a nyakam, látszik a főzdefeszt (de nem hallatszik), és ez akkor is irigylésre méltó lehet, ha speciel nem is iszom mostanság alkoholt.

Ráadásul olvasunk is.

  • Heti halottunk Graham Joyce, aki idehaza alig ismert, köszönhetően az igen különösen működő könyvkiadásnak. Az SFmagon tartalmas nekrológot olvashattok róla.
  • Heti trollunk Margaret Atwood, aki egy művészeti happening keretében száz évre titkosítja egyik regényét. Vajon hol 3 nap egy esztendő?
  • Ádám érdekes cikket hozott a versfordítás sanyarú helyzetéről. Logikus, logikus, de ki gondolta volna?
  • A korábban már szóba hozott Könyvmecénás oldal első könyve megjelent, a második kapcsán mecénáskodhattok, ha szerettek elsők lenni a napok óta várakozó sorban.
  • Az Alexandra körül bonyolódó hírekbe bizonyára ti is beleütköztetek, így nem is nagyon ejtettünk róluk szót, még bármi kisülhet ebből.
  • Az új Kindle kollekció is terítékre került, cikk róla az ekönyves blogon, illetve egy ottani komment kapcsán szépen lerendeztük, retro-e az “egybefüggő nagyterjedelmű szövegek” fogyasztása.

Mit olvastunk

  • Speciel nagyterjedelmű egybefüggő szövegeket, már ha 153 + 280 oldal megfelel a definíciónak. A Szívecskéd igazán idegesítő darab, irritáló nézőpontkarakter, csavarodó gyilkossági ügy, azért mégsem hagyja abba az ember, csak a végén, mert jó ez az idegeskedés. A rágógumitolvaj hősei is ügyesen rontják önnön sorsukat, a szerző pedig még ügyesebben állítja fel a tükröket egymással szemben: a regényben egy regény, amiben még egy regény, ami már talán a valóság?
  • Balázs tapasztalta, hogy hiába a terjedelem, ha túlteng benne a gerjedelem – sajnálom, talán a rossz szóvicc után valaki megszánja és megpróbálja mentegetni az Outlandert. A félbehagyott könyvet ellensúlyozta a remek, könyvbemutató nélküli könyv, amely segít a kreatív munkavégzés megvalósításában, és még tudok nagyszerű szavakat (empátia, kollaboráció stb.), ám ironizálásom ne riasszon el senkit, mert Balázs tényleg  jókat mesélt.
  • Ádám második kötetbe vágott bele, méghozzá Mur Lafferty útikalauzának folytatásába, amely New Orleansba vezet, s amelyben dixieland akad, ellenben se temetési menet, se igazán karakteres történet nem található, ám az alapszituáció miatt sok mindent meg lehet bocsátani, és akadnak még érdekes városok Amerikában. (Bónuszkérdés: mi a gyűjtőneve ennek a gyülevész hadnak: az élőhalottaknak, a varázslényeknek és egyéb szerzeteknek?) (Az első rész innen hallgatható meg: The Shambling Guide to New York City – Ádám)

Bájos linkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .