139. “szentistván” adás

Könyvfeszt után, könyvhét előtt elég komótosak vagyunk, igaz, ahogy az adásból kiderül, már egy könyvhéttől sem esünk hasra, ahogy a vicc és az öreg bika mondja (sajnálom, Hahota Emlékzenekar, na), “Ha akarnak valamit, majd feljönnek.” Hogy kiköszörüljem a csorbát, javaslom, az adásra készüljetek rágcsálnivalóval, szépen beosztva azt.

Híreink voltak

  • Témázgattunk azért a könyvhét kapcsán, egy érdekes könyvről rögtön tudunk: Gárdonyi saját titkosírását feloldották, Naplójának első része most kerül kiadásra.
  • Ádám panaszkodott, hogy kevés az érdekes program, új megjelenés, végül csak talált magának egy magyar vámpíros könyvbemutatót Gaura Ágnes új könyve kapcsán.
  • Heti cukiságunk a Kindle Alkotmányra tett eskü. Meg a majd 500 éves ó-ukrán nyelvű kódex, melyet csak úgy, kesztyű nélkül tapogathat, aki ukrán államfő lesz. Már megéri, ugye?
  • Békés Márton idén sem derűlátó, erős szívvel olvassátok, mert a könyvkiadás helyzete csak romlott szerinte.
  • És merre halad az ekönyv piaca? Cikk a könyvesblogon, számok itt.
  • Kicsit meglökdöstük az új gyereket, persze játszásiból, majd elfelejtjük holnapra a Könyvmecénás oldal piszkálását, meg aztán első kötetük nagyon szépnek indul.
  • Az Átmeneti üresedésből is sorozat készül, szintén erősítsétek szíveteket, mert a világ jórészt esendő és/vagy rossz.

Mit olvastunk

  • Én P.D.James idehaza legutóbb kiadott könyvével csúsztam le, majd rögtön fel lendületből az érzelmi hullámvasúton, lélektani bűnregény vagy mi, ezen a 100-as listán szerepel. Minden relatív pedig az a képregény, amit nem a képek miatt kell újra meg újra levennem a polcról, kóstolgassátok ti is a speciális relativitáselméletet.
  • Ádám meg is találta a tökéletes átkötő szöveget: “A fizikus Einstein tudta először egyesíteni a teret és az időt a negyedik dimenzión keresztül. Volt neki egy relativitáselmélete; talán hallottál róla. A szovjethatalom is egyesítette a teret és az időt, de paradox módon, és erről te is tudsz: felsorakoztatták a rabokat, ásót adtak a kezükbe, és megparancsolták nekik, hogy a kerítéstől déli tizenkettőig ássanak árkot. De most nagyon egyszerűen megy a dolog: egy perc adásidő a fő műsoridőben ugyanannyiba kerül, mint két színes hasáb valamelyik országos napilapban.” Mindez pedig a Generation P nagyszerű regényből származik (figyelem, 2001-es link! :), amit már az adásban eladott Balázsnak – nekem is, ha nem olvastam volna már -, fájdalmasan pontosan értjük ezt a világot. Akunyin új regénye viszont kevésbé ütött be, mint a galóca, ilyesmi is előfordul, no.
  • Balázs csupa kellemes dologgal készült, London folyóit szintén megdicsérte (életképes, szerethető főhős, akitől az olvasó nem tekergeti magát kínjában), majd belecsapott a lecsóba, és a mexikói konyha felett örvendezett Gustavo Arellano: Taco USA: How Mexican Food Conquered America könyve kapcsán. Remélem, még akad a rágcsálnivalóból, különben indul a konyhában téblábolás, ide-oda benézegetés.

Bájos linkek

2 thoughts on “139. “szentistván” adás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .