134. Valóban feltámadt adás

Sziasztok hallgatók!

Némi – de nem három nap! – spéttel itt a heti adás. Olyanokról volt szó, hogy csak na.

Bármit is jelentsen a felirat, ez a kedvenc képem róla

Bármit is jelentsen a felirat, ez a kedvenc képem róla

Beszélgettünk Gabriel Garcia Márquezről, aki az elmúlt héten halt meg. 87 éves volt, ami egészen szép kornak tűnik, amíg az ember nem számol azzal, hogy bezzeg a brit anyakirálynő ma 88 éves. (A hivatalos születésnapját pedig minden országban más nap ünneplik. Nagy-Britanniában júliusban lesz idén. Mit is mondott Obelix az angolokról?)

Aztán, merthogy szezonja van a felháborodásnak, felháborodtunk a tíz legbefolyásosabb fiatal író című toplistán. Háborodjon fel Ön is!

A magyar könyvipar helyzete

Ide csak linkjeim vannak, akkor nem beszélek csúnyán. Vagy így a legkevesebbet basszameg.

A könyvfesztivált ezek után épp csak súroltuk, pláne hogy a Könyvudvarban most jöttek szembe olyan címek, amikért anno teljes árat fizettem, most meg olcsó német importsör árban vannak. Fordítva meg több értelme van: teljes árú sör, olcsó könyv. Ez a világ rendje.

Hugóóóóó

Idén is van Hugo-díj, és ebből következően idén is van hugóbotrány. Még ömlik a vér, még nem alvad, lehet jönni tunkolni. Most éppen azért megy a hirig, mert valakik – ezt be is dőltbetűzöm – szóval valakik meghekkelték a Hugo ajánlási rendszerét, és ezzel bekerültek a rövid listára. Ilyen például az a Vox Day nevű figura, aki már lassan tíz éve vív gerillaharcot John Scalzival. Na most ott van az írása a novellette kategóriában.

Természetesen van felháborodás, örök harag, városi liberálisok és texasi fegyverrajongók egymásnak feszülése. Olyan ez, mint a karnevál, csak ritkábban van. Élvezzétek ki.

Mit olvastunk

Volt profi átkötés. Gabi elmesélte, hogy szembesült a spanyol krimik nevű sorozattal, amiben spanyol krimik jelennek meg. El is olvasta Carmen Posadas Meghívás gyilkosságra című könyvét – asszociba mindjárt iderakom a Meghívás egy gyilkos vacsorára című filmet – ami spanyolabb, mint jó. Viszont melléolvasta az egy és oszthatatlan Agatha Christie-től a Gyöngyöző ciánt, ami viszont tényleg jó.

Balázs maradt Ázsiában, és elolvasta Jason Y. Ng – az a tippünk, hogy úgy kell kimondani, mintha az ing szóból az i-t lenyelnénk – No City for Slow Men: Hong Kong’s quirks and quandaries laid bare című könyvet, de valahogy ő sem járt jól vele.

Nekem – Ádám vagyok, sziasztok – maradt a feladat, hogy valami egyértelműen jót hozzak. Ez többé-kevésbé sikerült is. Florian Illinges 1913, az évszázad nyara könyve regénynek ugyan nem regény, de egy letehetetlen, összefüggések nélkül is működő sztori az 1913-as évről.

És itt valahogy szóbakerült a Writer’s Almanac is, amit erre találtok.

Bájos linkek

1 thought on “134. Valóban feltámadt adás

  1. A cikkek nyomán érthető az Alexandra bődületes akció-kampánya. Úgy érzem, az eddigieknél is nagyobb mértékben akarják maximalizálni a profitot – talán sürgetően is?

    A részemről mindenesetre bojkottálom… Tudom, kis porszem vagyok a gépezetben, nem sokat jelent… De nekem azért mégis.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .